Specialtilbud eller skolebyggeri?

Screenshot 1
Lærerkredsen har netop haft et debatindlæg i Nordjyske, hvor vi stiller spørgsmålet - er det skolebyggeri eller ny struktur på specialområdet, som er i spil?

Specialtilbud eller byggeri?

Lærernes glæde, over at der er blevet sat penge af til skolebyggeri, er vendt til dyb frustration og forundring over, at det nu mere handler om nedlæggelse eller omorganisering af kommunens specialtilbud, end det handler om at gøre bygningerne tidssvarende. 

I sagsfremstillingen til Børne- og Skoleudvalgets møde på tirsdag fremgår det pludseligt, at der i forbindelse med skolebyggeri dukker et scenarie 2 op, som handler om strukturændringer. 

Et besøg på skoler i Aarhus og Syddjurs Kommuner har åbenbart givet vores politikere stor lyst til at omorganisere specialtilbuddene, så eleverne kan blive i deres lokalområde tæt op af almenområdet. Helt fint, men handler det her i virkeligheden mere om, at man vil lade økonomien styre frem for at give det enkelte barn, det bedste tilbud?

Inklusion er en smuk tanke, men det kræver, at rammevilkårene er på plads. Det er fint at lade sig inspirere, men vi er bange for de konsekvenser en efterligning af disse kommuner kan få for alle eleverne i Brønderslev Kommune, set i lyset af de undervisningsudgifter, der er pr. barn jvf. Social- og Indenrigsministeriets egne tal.

Hvis Brønderslev Kommune skal på niveau med Aarhus og Syddjurs Kommune vil en økonomisk saltvandsindsprøjtning på henholdsvis 13 mio. og 28 mio. årligt være nødvendigt.

Det kan vi ikke forestille os vil ske, da vi ingen steder kan se, at byggeprojektet følges op af ekstra ressourcer til eksempelvis færre elever i klasserne, flere lærere til undervisningen, og bedre støttemuligheder for det enkelte barn mm.

Vores bekymring styrkes yderligere, da et af formålene er: “at overholde budgettet på specialområdet og skabe en mere hensigtsmæssig udnyttelse af de økonomiske midler”.

 Børnene får ikke mindre brug for støtte af en decentralisering med ressourcecentre på den enkelte skole.

Det er på tide, at politikerne kommer ud på skolerne og snakker med de lærere, der hver eneste dag står i maskinrummet. Hvor er deres stemme?

 

Emner

Målgruppe